مؤمن چگونه باید باشد
📜 شرح فرازهایی از وصیت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله به اباذر
📌 مؤمن چگونه باید باشد
یا أباذر، إنّ نفس المؤمن اَشدّ إرتکاضاً من الخطیئة من العصفور حین یقذف به فی شرکِه.
اى ابوذر، نفس مؤمن به هنگام ارتکاب گناه، دچار اضطرابى مى شود که بسیار شدیدتر از اضطراب گنجشکى است که در تله و دام (صیاد) گرفتار شده است.
پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله در این قسمت از نصایح گهربارشان به ابوذر، و در ادامه مطلب گذشته پیرامون ترس از گناه، با یک مثال زیباى دیگر به حالت مؤمن، هنگام ارتکاب خطا اشاره مى کنند.
آن حضرت در این حدیث مى فرمایند:
دل مؤمن در وقت گناه، بیشتر از دل گنجشکى که در تله و دام گرفتار شده است، مى لرزد.
کلمه «ارتکاضاً» در میان لغت هاى دیگر، کلمه اى غریب و قلیل الاستعمال است. این کلمه در متون روایى بسیار کم مورد استفاده قرار گرفته است. «ارتکاض» به معناى اضطراب است، اما اضطراب، مراتب و درجاتى دارد.
«ارتکاض» بالاترین درجه اضطراب است و در هر نوع اضطراب و دلهره اى استفاده نمى شود. به عنوان مثال، اگر به شخص آبرودار و با شخصیتى تهمت فحاشى بزنند، ناراحت مى شود و دلهره و اضطراب گریبانش را مى گیرد، در این مرحله از اضطراب براى او ارتکاض پیش نمى آید؛ اما گاهى به چنین شخصى تهمت فسق و فجور مى زنند، اضطرابى که این بار برایش پیش مى آید، مصداق صحیح «ارتکاض» است. دلهره و اضطراب این انسان آبرودار، نهایت اضطراب است و گاه ممکن است به مهاجرت وى از شهر یا کشورى بینجامد. پس اضطراب بنابر قول علما معنایى مشکک و داراى مراتب است.